quinta-feira, 19 de dezembro de 2013


Chicken Breast Stuffed with Prunes and Bacon Wrap / Peito de Frango Recheado com Ameixa                                           Seca e Tiras de Bacon

I was inspired by this dish when visiting Germany. At this time of the year the cities are full of Christmas markets where the smell of nutmeg,cinnamon, ginger and cloves fill the air. The fragrance of traditional smoked sausages mixed with the sweet aroma of spices led to this simple dish perfect for the holiday season.

Inspirei me neste prato durante a minha visita a Alemanha. Nesta altura do ano as cidades são recheadas de mercados de Natal onde o cheiro de noz.moscada, canela, gengibre e cravinho invadem os sentidos. A frangrância dos fumados e as especiarias levaram a criação deste prato simples, perfeito para a época Natalicia.



Ingredients / Ingredientes


2 chicken breasts / 2 peitos de frango
6 bacon strips / 6 tiras de bacon
10 prunes chopped / 10 ameixas secas sem caroço
Salt / Sal q.b.
Ground pepper / Pimento moída
A pinch of dried cloves / Uma pitada de cravinho moído
Fresh lemon juice of 1/2 a lemon / Sumo de 1/2 limão
Olive oil / Azeite

2 medium sized sweet potatoes / 2 batata-doce medias
2 potatoes / 2 batatas para cozer
Salt / Sal
Pinch of nutmeg / Pitada de noz-moscada
Ground pepper to taste / Pimenta moida q.b.
50 ml of milk / 50 ml de elite
1 egg yolk / 1 gema de ovo
2 tbs of butter / 2 c. de sopa de manteiga

Open the chicken breast and slice the thicker end slightly in order to open the chicken breast flat. Season with salt, pepper, lemon juice and cloves. Set aside. 

Chop the prunes and place a thin layer at the center of the chicken breast. Role and wrap  3 bacon strips around each breast. Tie with cooking string tightly.

Use a grilling pan with a lid. Heat a small amount of olive oil and place chicken roles over the grill. Cover and let cook for 4 minutes. Turn on the other side and grill another 4 minutes. Let stand with the lid for another 5 minutes. This will keep the juices in. 

Remove the cooking string slowly so as not to tear off the bacon.

Abra o peito de frango e de lhe um corte na parte mais grossa de forma abrir e ficar espalhmado. Tempere com sal, pimenta, sumo de limão e cravinho. Coloque de lado.

Remove o caroço a ameixa e pique. Coloque uma fila de ameixa picada no centro do peito de frango e enrole. Aperte bem e enrole 3 fatias de bacon a volta do rolo. Ata com fio de cozinha.

Aqueca um pouco de azeito numa frigideira com grelha. Necessita de tampa para a frigideira para cozinhar bem o frango mantendo suculento. Cozinhe durante 4 minutes com o lume alto e com a tampa. Vire o rolo e cozinhe durante mais 4 minutes. Mantem a tampa durante 5 minutos. 

Corte o fio devagar de forma a nao arrancar as tiras de bacon.

In a medium sized pan bring water to boil and season with salt. Peel the potatoes and cook for 30 minutes.

Strain and mash. Add milk, butter, nutmeg and pepper and mix well until creamy. Add 1 egg yolk and stir well.

Num tacho medio ponha agua a ferver e tempere com sal. Descasque as batatas e batata-doce e junte. Coze durante 30 minutos.

Escoe e esmague as batatas. Junte leite, manteiga, noz-moscada e pimenta. Misture bem ate obter uma consistência cremosa. Junte uma gema de ovo e misture bem.

Serve with steamed green beans seasons with salt, lemon and a bit of butter.

Serve com feijão verde a vapor com sal, limão e um pouco de manteiga.


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